به گزارش عصر بشاگرد به نقل از خبرگزاری مهر، پس از انتشار آمار جنجال برانگیز حوزه اشتغالزایی و بیکاری، نرخ بیکاری ۳۹۷ شهر کشور اعلام شد که بر اساس آن، فاصله بیکاری در بین شهرهای کشور به ۴۸.۸ درصد رسید. همچنین بر اساس گزارشهایی كه از دبیرخانهها و اتحادیههای كارگری رسیده هم اكنون بیشترین آمار بیكاری بین اقشار تحصیلكرده و جوان كشور حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد است.
بشاگرد؛ بیکارترین شهر کشور
بررسی آمارهای مربوط به ۳۹۷ شهرستان کشور نشان میدهد که نرخ بیکاری در شهرستان بشاگرد به میزان ۵۳.۲ درصد و بالاترین نرخ بیکاری کشور است. این در حالی است که این شهرستان از منابع غنی معدنی بهره می برد.
شهرستان بشاگرد یکی از شهرستانهای استان هرمزگان واقع در ایران است. شهرستان بشاگرد در سال ۱۳۸۷ تاسیس شده است. مرکز این شهرستان، شهر سردشت است. محدوده بشاگرد پیشتر بخشی از شهرستان جاسک در استان هرمزگان ایران بود؛ که در سال ۱۳۸۷ به شهرستان ارتقاء یافت. جمعیت شهرستان بشاگرد طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰، برابر با ۴۰،۰۰۷ نفر بودهاست.
لزوم تدوین برنامه اکتشافاتو بهره برداری از ذخایر معدنی بشاگرد
از آنجا که در این مناطق بیشترین استعداد کانی سازی در زون آمیزه رنگین تمرکز دارد مدارک و اسناد و گزارشهای مربوط به کانی سازی در این واحد مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های اخذ شده در این بررسی ها آزمایشات شیمیایی، کانی شناختی به روشهای اشعه و مقاطع نازک و صیقلی انجام شد. مطالعات شناسائی اولیه استعداد بالقوه مناطق بشاگرد و شرق میناب نشان داد که علیرغم تصورات زمین شناسی قبلی در فلیش های مکران کانی سازیهائی صورت گرفته که بعضی از آنها مانند ورمیکولیت و تالک اهمیت بسیار زیادی دارد.
مطالعات در زونهای آمیزه رنگین بین تیک سیاه و رودان تا فاریاب نیز نشان داد که زون آمیزه رنگین از دیدگاه کانی سازی منگنز، ترمولیت، آهک های پلاژیک و احتمالا کرومیت و کریزوتیل واجد اهمیت است. از کل مطالعات چنین نتیجه گرفته شد که در کوهستانهای بشاگرد بین سندرک و انگهران منطقه اطراف دره پهن از نظر کانی سازی ورمیکولیت، تالک، گوگرد اهمیت بسیار فراوانی دارد.
این نواحی شرقی و جنوب شرق استان را شامل شده و از سمت غرب به گسل میناب محدود میگردد. این ناحیه شامل رسوبات حاصل از جریانهای آشفته و سنگهای آتشفشانی و رسوبات نواحی عمیق (پلاژیك) دریائی، قطعات بزرگ تكتونیكی، سنگها اولترابازیك و ریفهای آهكی مرجانی بوده و به طور كلی جزئی از كمربند افیولیتی آلپ، هیمالیا است.
اندیسهای موجود معدنی شناخته شده شامل كرومیت، آزبست و منیزیت است كه ذخائر عمده كرومیت در منطقه رودان و بشاگرد است. ذخایر منیزیت قابل توجهی شناسائی نگردیده است. معادن كرومیت فاریاب در ذخیره بیشتری نسبت به كرومیتهای سایر نقاط ایران است كه با احداث پالایشگاه، فروكروم آبادان میزان استخراج كرومیت از معادن مذكور افزایش چشمگیری داشته و علاوه بر تأمین مواد اولیه پالایشگاه، سالانه حدود ۳۰۰-۲۵۰ هزار تن نیز به كشورهای چین و ژاپن صادر میشود كه از این طریق ارز قابل توجهی وارد كشور میگردد. در شمال شرق میناب، راهدار و بشاكرد نیز پتانسیلهائی از كرومیت شناسائی شده است.
اندیسهائی از آن در مناط كوه شاه احمدی و بشاگرد كشف گردده است و طی سال ۷۴ شركت معادن فاریاب جهت تأمین بخشی از خوراك پالایشگاه آبادان اقدام به پیجوئی. اكتشافات و اخذ ۱۰ فقره موافقت نامه اصولی جهت اكتشاف منگنز در این مناطق نموده است. همچنین مصرف عمده تالک در صنعت پر كنندهها و لوازم بهداشتی مباشد. اندیسهائی از آن تا كنون در منطقه بشاگرد (در پهن) شناسائی گردیده است. در مورد اسمكتیت منابع آن در بشاگرد غربی شناسائی شده است. مصرف عمده آن در صنعت نفت، لوازم بهداشتی، تصفیه آب، مصارف داروئی، پر كنندهها، بیرنگ كنندهها و جذب كنندهها است.
سنگهای تزئینی و نما اندیسهای شناخته شده آن در خمینی شهر بشاگرد و منطقه كوه شاهاحمدی و رودان قرار دارند. كه طی سال ۷۴ این اداره كل در منطقه خیرآباد رودان اقدام به اكتشاف مقدماتی در قالب طرح اكتشاف مقدماتی سنگهای تزئینی نموده است.
رئیس شورای اسلامی بشاگرد با بیان اینکه مردم بشاگرد چشم امید به تدبیر مسئولان دولت اعتدال دوخته اند که با کلید طلایی خود قفل های بزرگ بیکاری را باز کند، گفت: شهرستان بشاگرد با داشتن ۱۴ معدن ثبت شده رتبه اول بیکاری را در کشور دارد.
خلیل نوری پور در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تشکر از استاندار هرمزگان که اولین سفر شهرستانی خود را به این شهرستان اختصاص داده است، گفت: با اعلام مرکز آمار ایران در مورد نرخ بیکاری ۵۳ درصدی در شهرستان بشاگرد، موج نگرانی های زیادی را برای جوانان و خانواده ها ایجاد کرده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۴ معدن ثبت شده در این شهرستان وجود داشته که هنوز به بهره برداری نرسیده اند، از مسئولان امر خواست جهت برخورداری مردم شهرستان بشاگرد از این موهبت الهی، از ظرفیتهای مردمی و منابع انسانی کار آمد این شهرستان در قالب تشکیل تعاونی ها و همچنین استخراج معادن استفاده شود.
به گفته وی، این معادن عموما از جنس کرومیت، منگنر و مس هستند که در روستاها و شهرهای توابع نظیر حسین آباد، برکهنک، دستگرد، درجک، شه بابک، جگدان، سردشت، بند بارک، گوهر کوه، بیخ کهنو قرار دارند.
فرماندار بشاگرد گفت: معادن منگنز و کرومیت در این شهرستان وجود دارد که با بهره برداری از این معادن شاهد کاهش نرخ ۵۴ درصدی بیکاری در شهرستان خواهیم بود وتحولی بزرگ در بحث اشتغال ایجاد می شود.
محمد اسفندیاری در نشست شورای اشتغال شهرستان افزود: معدن منگنز در روستاهای درکاه، سهران و جگدان و کرومیت در روستاهای درگز و ذهبدی منطقه بشاگرد قرار دارند که برای بهره برداری و استخراج آن توسط صنعت، معدن وتجارت استان به مزایده گذاشته شد.
بخش خصوصی در آزاد کردن ظرفیت معادن بشاگرد وارد عمل شود
ابوالقاسم جراره عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر در پاسخ به این سؤال که به طور مشخص درباره شهرستان بشاگرد که دارای ظرفیتهای معدنی بالایی است اما بیشترین درصد بیکاری را در استان دارد چه تدبیری اندیشیده خواهد شد، گفت: ما در شرایط فعلی ۱۴ معدن ثبتشده را در بشاگرد داریم اما علیرغم وجود این معادن، بر اساس آمار اعلامشده، نرخ بیکاری در شهرستان بشاگرد بیش از ۵۰ درصد است.
وی با بیان اینکه با وجود این ظرفیت معدنی، آوازه شهرستان بشاگرد به لحاظ محرومیت یک آوازه ملی است اظهار داشت: معادن گرانبهایی از جمله کرومیت، منگنز و مس در این شهرستان وجود دارد اما متأسفانه مورد توجه قرار نگرفته است.
این نماینده مجلس در ادامه اظهار داشت: نیاز است که بخش خصوصی ما در این حوزه وارد شود و کمک کند. این میتواند به کاهش بیکاری بالای ۵۰ درصدی که در این شهرستان وجود دارد کمک کند.